Pandemi, bebeklerin bağırsak mikrobiyomunu nasıl etkiliyor?

COVID-19 salgını, dünyayı derinden etkiledi ve insanların yaşam tarzlarında büyük değişikliklere neden oldu. Peki ya pandemi, henüz hayatın başındaki bebekleri nasıl etkiledi? Gelişim psikolojisi araştırmacılarından oluşan bir ekip, pandeminin bebeklerin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisini inceledi ve ilginç sonuçlar buldu.

Bağırsak mikrobiyomu, bağırsakta yaşayan milyonlarca mikroorganizmadan oluşur ve sindirim, bağışıklık sistemi ve beyin fonksiyonları gibi birçok sağlık yönünü etkiler. Bağırsak mikrobiyomu, doğumdan sonra hızla gelişir ve çevresel faktörlerden büyük ölçüde etkilenir. Örneğin, emzirme, diyet, hijyen, antibiyotik kullanımı ve sosyal temas gibi faktörler bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini ve bileşimini değiştirebilir.

Scientific Reports’ta yayınlanan yeni bir çalışmada, araştırmacılar pandemiden önce ve pandemi sırasında New York’ta yaşayan 12 aylık bebeklerin bağırsak mikrobiyomunu karşılaştırdılar. Bulgularına göre, pandemi sırasında bağırsak mikropları örneklenen bebeklerin bağırsak mikrobiyomunun alfa çeşitliliği daha düşüktü, yani bağırsakta daha az bakteri türü vardı. Ayrıca, bu bebeklerde Pasteurellaceae ve Haemophilus gibi bazı bakterilerin miktarı daha düşüktü ve bağırsak mikrobiyomunun beta çeşitliliği önemli ölçüde farklıydı; bu da iki grup arasındaki bağırsak mikrobiyomunun benzerliğini veya farklılığını gösteriyordu.

Araştırmacılar, bu farklılıkların pandeminin neden olduğu sosyal değişimlerden kaynaklanmış olabileceğini belirtiyorlar. Pandemi sırasında bebekler evde daha fazla zaman geçirmiş, kreşte diğer çocuklarla daha az etkileşime girmiş, çevredeki hijyen artmış ve bakıcı stresi yükselmiş olabilir. Bu faktörlerin hepsi bebeklerin bağırsak mikrobiyomunu etkileyebilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından NYU Steinhardt’tan Sarah C. Vogel , “COVID-19 salgını, sosyal çevrenin bebek bağırsak mikrobiyomunu nasıl şekillendirdiğini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak nadir bir doğal deney sunuyor” diyor . “Bu çalışma, bir bebeğin sosyal ortamındaki değişikliklerin bağırsak mikrobiyomunu nasıl değiştirebileceğine dair giderek büyüyen bir araştırma alanına katkıda bulunuyor.”

Çalışmanın kıdemli yazarlarından NYU Steinhardt’tan Natalie Brito ise şöyle diyor: “Yetişkinlerde bağırsaktaki mikrobiyota türlerinin çeşitliliğinin düşük olmasının fiziksel ve zihinsel sağlığın bozulmasıyla bağlantılı olduğunu biliyoruz. Ancak bebeklik döneminde bağırsak mikrobiyomunun gelişimi ve erken bakım ortamının bu bağlantıları nasıl şekillendirebileceği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.”

Araştırmacılar, bağırsak mikrobiyom farklılıklarının sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin spekülasyonların dikkatli yapılması gerektiğini, ancak bağırsak çeşitliliğinin yaşam boyu sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle, pandeminin bebeklerin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki uzun vadeli etkilerini izlemek önemli olabilir.