Televizyon izlemenin bebekler üzerindeki etkileri

Drexel Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, televizyon ve video izlemeye maruz kalan bebeklerin ve küçük çocukların duyusal işleme becerilerinde atipik davranışlar sergileme olasılıklarının arttığını ortaya koyuyor. JAMA Pediatri dergisinde yayınlanan bu veriler, 12-18-24 aylık bebekleri kapsayan Ulusal Çocuk Araştırması'ndan elde edilmiştir.

Araştırmacılar, televizyon izleme alışkanlıklarının çocukların duyusal işleme becerilerini nasıl etkilediğini değerlendirmek için 1.471 çocuğun verilerini inceledi. Çocukların duyusal işleme becerileri, ebeveynler/bakıcılar tarafından doldurulan Bebek/Yeni Yürümeye Başlayan Çocuk Duyusal Profili (ITSP) adlı bir anketle değerlendirildi.

Çalışmanın önemli bulguları şu şekildedir:

12 ayda herhangi bir ekrana maruz kalmanın, 33 ayda düşük kayıtla ilişkili "tipik" duyusal davranışlar yerine "yüksek" duyusal davranışları sergileme olasılığında yüzde 105 daha fazla artışla ilişkilendirildi.

18 ayda, günlük ekran başında geçirilen her ek saat, daha sonra duyulardan kaçınma ve düşük kayıtla ilişkili "yüksek" duyusal davranışlar sergileme olasılığının yüzde 23 artmasıyla ilişkilendirildi.

24.ayda, günlük ekran başında geçirilen her saat, 33. ayda "yüksek" heyecan arayışı, duyusal hassasiyet ve duyulardan kaçınma oranlarında yüzde 20 oranında artışla ilişkilendirildi.

Araştırmacılar, bu ilişkinin yaşa, çocuğun erken doğup doğmadığına, bakıcının eğitimine, ırk/etnik kökene ve çocuğun bakıcıyla ne sıklıkta etkileşimde bulunduğuna göre düzenlendiğini belirtti.

Bu bulgular, ekran başında geçirilen sürenin bebeklerde ve küçük çocuklarda sağlık ve gelişimsel sonuçlarla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Atipik duyusal işleme sahip çocuklarda, dil gecikmesi, otizm spektrum bozukluğu, davranış sorunları ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Araştırmanın baş yazarı ve Drexel Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri doçenti Karen Heffler, "Bu popülasyonlarda atipik duyusal işleme çok daha yaygındır ve bu ilişkinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm gibi durumlar için önemli sonuçları olabilir" dedi. "Gelecekteki çalışmalar, yaşamın erken dönemlerinde ekran başında geçirilen zamanın, otizm spektrum bozukluklarında görülen duyusal beyin hiperbağlantısını etkileyip etkileyemediğini belirleyebilir."

Amerikan Pediatri Akademisi'nin (AAP) önerilerine göre, 18-24 aydan küçük bebeklerin ekran başında geçirilen süreyi sınırlamak önemlidir. Canlı görüntülü sohbet, bu yaş grubundaki çocuklar için daha uygun kabul edilirken, 2 ila 5 yaş arası çocuklar için günlük dijital medya kullanımında 1 saatten fazla olmamak üzere zaman sınırlamaları önerilmektedir.

Drexel Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri profesörü ve kıdemli yazar David Bennett, "Ebeveyn eğitimi ve öğretimi, iki yaşından küçük çocuklarda ekran başında geçirilen zamanı en aza indirmenin, hatta bundan kaçınmanın anahtarıdır" dedi. Araştırmacılar, yaşamın erken dönemlerinde ekran başında geçirilen zaman ile atipik duyusal işlemler arasındaki mekanizmaları daha iyi anlamak için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet