Alkol içmek kan basıncını nasıl etkiliyor?

Bugün yayınlanan bir rapora göre, alkol içen insanların kan basıncı, içmeyenlere göre daha hızlı yükseliyor. Bu rapor, yedi farklı ülkeden gelen yedi araştırmanın sonuçlarını bir araya getiriyor. Bu rapor, alkol içmenin kan basıncını nasıl etkilediğini ilk defa net bir şekilde gösteriyor. Alkol içmenin kan basıncını yükselttiğini hem çok alkol içenlerde hem de az alkol içenlerde görüyoruz. Az alkol içmek bile, kalp hastalığı riskini artıran kan basıncında küçük de olsa bir artışa neden oluyor.

Raporun yazarlarından biri olan Marco Vinceti, “Az alkol içen insanların hiç alkol içmeyenlere göre daha sağlıklı olduğunu düşünmüyorum” diyor. Vinceti, İtalya ve ABD’de iki üniversitede çalışan bir doktor ve bilim insanı. “Az alkol içmenin bile kan basıncını zamanla yükselttiğini görünce şaşırdık. Ama bu artış, çok alkol içenlerdeki artıştan daha az” diyor.

Raporun yazarları, alkol miktarını ölçmek için sadece içilen bardak sayısına değil, gram cinsinden alkol miktarına baktıklarını söylüyorlar. Çünkü her ülkede ve her içkide farklı miktarda alkol olabiliyor. Örneğin, ABD’de bir bardak bira yaklaşık 14 gram alkol içerirken, başka bir ülkede bu miktar daha az veya daha fazla olabilir.

Raporun yazarları, beş yıl boyunca yedi araştırmadaki insanların sağlık bilgilerini incelediler. Alkol içen insanları içmeyenlerle karşılaştırdılar ve şunları buldular:

Kan basıncının en yüksek olduğu sayı olan sistolik kan basıncı, günde ortalama 12 gram alkol (bir bardak bira veya şarap kadar) içenlerde 1,25 mm Hg (milimetre civa) artarken, günde ortalama 48 gram alkol (dört bardak bira veya şarap kadar) içenlerde 4,9 mm Hg arttı. Kan basıncının en düşük olduğu sayı olan diyastolik kan basıncı, günde ortalama 12 gram alkol içenlerde 1,14 mm Hg artarken, günde ortalama 48 gram alkol içenlerde 3,1 mm Hg arttı. Bu artış sadece erkeklerde görülürken kadınlarda görülmedi. Diyastolik kan basıncının kalp hastalığı riskiyle ilgisi yoktur. “Kan basıncının yükselmesinin tek sebebi alkol değil tabii ki; ama raporumuz alkolün önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor. Alkolü azaltmak veya hiç içmemek iyi olur” diyor Vinceti.

Rapora katılan insanların hiçbirinin başlangıçta yüksek tansiyonu yoktu; ama başlangıçtaki kan basınçları da alkolle ilgiliydi.

“Başlangıçta kan basınçları daha yüksek olan insanların, zamanla alkolle daha çok etkilendiklerini gördük. Bu da demek oluyor ki, kan basınçları normal olsa bile yükselme eğilimi olan insanlar, az veya hiç alkol içerek daha çok fayda sağlayabilir” diyor raporun yazarlarından Paul Whelton. Whelton da bir doktor ve bilim insanı. Ayrıca Amerikan Kalp Derneği’nin yüksek tansiyonla ilgili raporlarının yazarlarından biri.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet