Diyetimize fitosterol dahil etmeli miyiz?
Fitosteroller, kalp krizi ve inme gibi sağlık risklerinden kaçınmak için kolesterol seviyenizi güvenli bir şekilde düşürmenize yardımcı olabilecek, bitkilerde bulunan doğal bileşikler olarak tanımlanıyor.
Ayrıca obezite, diyabet ve kanseri önlemeye yardımcı olabilirler. Diyet hedeflerine ulaşmak ve yüksek kolesterolü kontrol altında tutmak için bitki sterolleri eklenmiş yiyecekleri tercih etmek fayda sağlayabilir.
Fitosteroller, bitkilerde bulunan doğal ürünler. Sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak fitosterol içeren bitki bazlı yiyecekler yemek, kolesterol seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. İşte fitosterol içeren besinler
- Meyve ve sebzeler.
- Tam tahıllar.
- Fındık.
- Fitosterollerle yapılan (kuvvetlendirilmiş) peynir ve süt.
Fitosterollerin diğer isimleri şunlar:
- Bitki stanolleri.
- Bitki sterolleri.
- Stanol esterleri.
Fitosteroller kandaki kolesterol düzeylerini yönetmenize yardımcı olarak kardiyovasküler hastalık, kalp krizi veya inme riskinizi azaltır. Kolesterol, karaciğeriniz tarafından yapılan ve kanınızda dolaşan mumsu bir madde.
Vücudunuzun hücreleri oluşturmak, sinirleri korumak ve vitaminler ve hormonlar yapmak için kolesterole ihtiyacı var. Ancak belirli bir kolesterol türünün (LDL veya "kötü" kolesterol) çok fazlası, atardamarlarınızda birikip onları bloke ederse kalp sorunlarına neden olabilir.
Fitosteroller ayrıca obezite, diyabet ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilir. İlk çalışmalar, fitosteroller açısından zengin diyetlerin kanser riskini yüzde 20'ye kadar azaltabileceğini gösteriyor.
Bitki sterolleri nasıl çalışır?
Fitosterollerin hücre yapısı kolesterol gibi görünür ve hareket eder, bu nedenle sindirim sisteminiz tarafından emilmek için kolesterol ile rekabet eder.
Vücudunuz kolesterol yerine bitki sterollerini sindirdiğinde, kolesterolün bir kısmını atık olarak uzaklaştırır. Bu, daha düşük kolesterol seviyeleri ve daha iyi sağlık ile sonuçlanır.
Fitosteroller, doymuş yağ ve kolesterol açısından düşük kalp dostu bir diyetin parçası olarak yeterince yerseniz, kolesterolü düşürmede etkili olduğu biliniyor. Çalışmalar, 2 gram fitosterol içeren günlük bir diyetin, yüzde 8 ila yüzde 10 daha düşük LDL kolesterol seviyesi ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Fitosteroller, kolesterol düşürücü bir ilaç olan statinler veya ezetimib alan kişilere de fayda sağlayabilir.
* https://www.gidahatti.com/haber/14979091/diyetimize-fitosterol-dahil-etmeliyiz-peki-sebebi-nedir