Flavonol açısından zengin besinler yaşlandıkça sizi nasıl güçlü tutar?
Uzmanlar, özellikle ileri yaşlarda beslenmenin genel sağlık için önemli olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, flavonoller olarak bilinen bir bileşik açısından zengin gıdaların kırılganlık olasılığını azaltabileceğini bildiriyor.
Yüksek miktarda flavonol içeren yiyecekler arasında elma, böğürtlen, şeftali, domates ve bitter çikolata bulunur.
Flavonoller olarak bilinen bir diyet bileşiği içeren bitki bazlı yiyecekler yemek, kırılganlık riskini azaltabilir.
Bugün American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, daha yüksek flavonol alımının, daha düşük kırılganlık geliştirme olasılığı ile ilişkili olduğunu bildirdi.
Yazarlar bir basın açıklamasında, "Günde bir elma doktoru (veya zayıflığı) uzak tutar" şeklindeki eski deyişin geçerliliği olabilir.
"Bulgularımız, günde her 10 mg daha fazla flavonol alımı için, kırılganlık ihtimalinin yüzde 20 azaldığını gösteriyor. Bir orta boy elma yaklaşık 10 mg flavonol içerdiğinden, bireyler günde 10 mg flavonol alımını rahatlıkla tüketebilirler” diye eklediler.
Flavonoller nedir?
Flavonoller, meyve ve sebzelerde bulunan doğal olarak oluşan bir bileşiktir.
Flavonol kaynakları arasında çilek, soğan, şeftali, domates ve lahana bulunur. Flavonoller ayrıca bitter çikolata, çay ve kırmızı şarapta da bulunabilir.
"Flavonoller, bitkilerde bulunan, antioksidan etkiler içeren ve ayrıca periferik endotel (damarların astarlanması) işlevini iyileştiren sağlık yararları olan geniş bir bileşik grubu olan polifenol ailesine aittir" Lauri Wright, PhD, RDN, LD , başkan- Çalışmaya dahil olmayan Beslenme ve Diyetetik Akademisi'nin seçilmiş üyesi, Medical News Today'e söyledi.
Flavonol ve kırılganlık ilişkisi
Araştırmacılar, kuersetin olarak bilinen bir tür flavonoid içeren böğürtlen ve elma gibi yiyeceklerin kırılganlığı önlemede özellikle önemli olabileceğini bildirdi.
"Toplam flavonoid alımı ile kırılganlık arasında anlamlı bir ilişki olmamasına rağmen, daha yüksek flavonol alımı (flavonoidlerin alt sınıflarından biri), daha düşük kırılganlık gelişme olasılığı ile ilişkilendirildi. Spesifik olarak, daha yüksek quercetin alımı, kırılganlığın önlenmesi ile en güçlü ilişkiye sahip olan flavonoiddi. Araştırmacılar, bu veriler, kırılganlığın önlenmesi için bir diyet stratejisi olarak en fazla potansiyele sahip olan belirli flavonoid alt sınıflarının olabileceğini gösteriyor” dedi.
Kırılganlık, daha fazla hastaneye yatış, sakatlık, düşme, kırık ve ölüm riskine yol açabilen geriatrik bir sendromdur.
Beslenme neden önemlidir?
Çok sayıda faktör kırılganlığa katkıda bulunabilirken,beslenme önemli bir rol oynadığına inanılmaktadır.
"Diyet, kırılganlık üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Protein, gücü korumak ve kırılganlığa neden olabilecek sarkopeni (kas kaybı) önlemek için özellikle önemlidir. D vitamini ve kalsiyum, kemikleri güçlü tutmak ve kırılmaları önlemek için önemlidir” dedi Wright.
Yeterli kalori almak ve yeterli besin alımını sağlamak da önemlidir.
“Sadece donmuş sebze ve meyveleri karşılayabiliyorsanız/depolayabiliyorsanız, kesinlikle dondurulmuş olanı tercih edin. Genellikle daha ucuzdurlar, çok iyi depolanırlar ve tüm sağlık faydalarını korurlar ve bazen daha da fazlasını yaparlar” diye ekledi. “Sadece konserve meyve ve sebzeleri karşılayabiliyorsanız, bu yine de hiç meyve ve sebze yememekten daha iyi olacaktır. Diyetinize mümkün olan en iyi şekilde daha fazla bitkisel besin almayı hedefleyin. Paketlenmiş gıda alımınızı sınırlayın… çünkü bu size ihtiyacınız olandan daha fazla kalori verir, ancak ihtiyacınız olan besinleri sağlamaz.
“ Meals on Wheels gibi programlara veya şehrinizin/ilçenizin sahip olabileceği diğer kamu hizmetlerine bakın . Hunnes, taze ürünleri indirimli bir fiyata elde etme fırsatları olabilir, ”diye tavsiyede bulundu.
Daha yaşlı yetişkinler, genç insanlara göre daha az kaloriye ihtiyaç duyabilir, ancak besin gereksinimleri de artabilir.
Uzmanlar, yeterince sıvı içmenin ve meyve, sebze, süt ürünleri ve kepekli tahıllardan oluşan bir diyet yemenin sağlığı geliştirmek ve hastalık riskini azaltmak için önemli olduğunu söylüyor. İlave şeker, doymuş yağ ve sodyum alımını azaltmak da önemlidir.
Medical News Today'e konuşan uzmanlar, sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunabilecek değişiklikler yapmak için hiçbir zaman geç olmamakla birlikte, beslenmede sağlıklı değişiklikler yapmanın ileri yaşlara girmeden önce iyi düşünülmesi gerektiğini söyledi.
“Hepimiz yaşam boyunca beslenmeye bakmalı ve kendimizi uzun vadede sağlıklı tutmanın yollarını düşünmeliyiz. Beslenme uzun vadeli bir şeydir, ”dedi Hunnes. “Diyetimizi değiştirdiğimiz anda sadece sağlıklı olmuyoruz, fayda veya zarar görmemiz haftalar, aylar veya yıllar alabilir. Bu yüzden, hayatımızın mümkün olduğunca büyük bir bölümünde sağlıklı beslenmeyi düşünmeliyiz diye düşünüyorum.”