Gıda zehirlenmesi durumunda neler yapılmalı?

Birçok faktör nedeniyle oluşabilen gıda zehirlenmesi mide bulantısından tutun da daha hayati sonuçlara kadar birçok soruna neden olabiliyor bildiğiniz gibi.

Kimi zaman virüs, kimi zaman bakteri kimi zamansa çok daha farklı faktörlerin rol oynadığı bu durum, insanın hayatını bir anda kabusa çevirebiliyor ne yazık ki. Hiç istemeyiz ama bir gün böyle bir sorunla karşılaşırsanız hazırlıklı olun, gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur bilmekte fayda var.

Gıda zehirlenmesi yaşadığınızı düşündüğünüzde ne zaman doktora başvurmanız gerektiğinden tutun da gıda zehirlenmesi yaşayan birinin dikkat etmesi gereken noktaları yazdık.

Gıda zehirlenmesi nedir?

Gıda zehirlenmesi en basit anlatımıyla yediğimiz yiyeceklere bulaşmış bakteri, virüs, parazit gibi çeşitli faktörler nedeniyle oluşan bir rahatsızlık. Kontamine yiyecekler olarak adlandırılan, yani kirlenmiş ya da hastalık oluşturabilecek etkenler bulaşmış diyebileceğimiz bu yiyecekleri hiç farkına bile varmadan yediğimizde bu yiyecekler vücudumuzda toksin etkisi oluşturuyor. Hal böyle olunca mide bulantısından kusmaya, bulantıdan ishale kadar birçok problemi de beraberinde getiriyor.

Peki gıda zehirlenmesi yaşayıp yaşamadığımızı nasıl anlayabiliriz dersiniz? Buyurun gıda zehirlenmesinin belirtilerini de birlikte öğrenelim.

Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Eğer aşağıdaki durumlar sizin de başınıza geldiyse gıda zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanızda fayda var diyor ve gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtilerini sıralamaya başlıyoruz:

- Mide ağrısı, karın bölgesine kramp girmesi

- Mide bulantısı, kusma

- Baş ağrısı ve baş dönmesi

- İştahsızlık, iştah kaybı

- Yüksek ateş ve üşüme hali

- Yorgunluk, halsizlik

- İshal

- Kanlı dışkılama

Gıda zehirlenmesi tedavisi nasıl olur, ne zaman doktora başvurulur?

Gıda zehirlenmesi, oluşma sebebine bağlı olarak kendini yemek yendikten yaklaşık 30 dakika sonra gösterebileceği gibi bu süre zehirlenme türüne bağlı olarak haftalar da sürebilir. Başka bir deyişle, yediğiniz bir yiyecek nedeniyle 30 dakika ila 28 gün arasında gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.

Bu nedenle yukarıda sıraladığımız gıda zehirlenmesi belirtilerinden biri, birkaçı ya da hepsi sizde de varsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutmanız en doğrusu olacaktır. Ancak sizi zehirlediğini düşündüğünüz gıdayı yemenizin üzerinden hemen doktora gitmediyseniz ve aşağıda sıraladığımız durumları yaşamaya devam ediyorsanız aceleci davranmanızı ve hemen bir uzmandan destek almanızı şiddetle öneririz.

- 3 günden uzun süren ishal

- Ağız kuruluğu

- İdrara çıkma sıklığının azalması

- 38 °C’nin üzerinde ateş

- Görme bozuklukları

- Konuşmada zorluk çekme

- Kanlı ishal

Gıda zehirlenmesi tedavisine gelince, zehirleyen etkene ve zehirlenme tipine göre bu tedavi farklılık gösteriyor. Zaman zaman beslenme programında yapılan değişikliklerle kolayca aşılabilen bir sorunken zaman zaman dışarıdan doktor gözetiminde takviyeler alınması ya da müdahaleler yapılması gerekebiliyor. Bu nedenle gıda zehirlenmesi tedavisi nasıl olur diye sormanız gereken en yetkili ve en doğru ismin doktorunuz olduğunu yeniden hatırlatmak isteriz.

Gıda zehirlenmesi yaşayan birinin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Eğer gıda zehirlenmesi yaşadığınızdan eminseniz, bu konuda doktor kontrolünde bir tedavi sürecinden de geçtiyseniz zehirlenmeyi atlatmaya başladığınız günlerde beslenme düzeninize dair dikkat etmeniz gereken başlıklar da var demektir. Mideniz başta olmak üzere tüm vücudunuz zorlu bir süreç geçirdiğinden onu çok yormamak adına şunlara dikkat etmelisiniz:

- Bol bol sıvı, özellikle de su tüketmelisiniz.

- Sindirim sisteminizi zorlayacak aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.

- Midenizi yorabilecek süt, peynir gibi süt ve süt ürünleriyle aranıza mesafe koymalısınız.

- Aşırı baharatlı ya da kızartılarak hazırlanmış gıdalar tüketmemelisiniz.

- Çay, kahve, enerji içeceği gibi bol kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.

- Zararlı alışkanlıklarınızı tamamen bırakmalısınız.

- Yemeklerinizi günlük ve taze olarak hazırlamaya özen göstermelisiniz.

- Güvenilirliğinden emin olmadığınız hiçbir yiyeceği, içeceği tüketmemelisiniz.

- Mutfakta uymanız gereken temel hijyen kurallarını atlamamalı, yiyeceklerinizi, yapılarına uygun olarak güzelce temizleyerek tüketmelisiniz.

- Ürünlerin üretim, son kullanma tarihi gibi üzerinde yer verilen tüm detaylarını dikkatlice incelemeli, en güvenilir olanları seçmelisiniz.

- Üzerinde en ufak bir çatlak dahi olsa kırılmış, çatlamış, hasar görmüş yumurtaları satın almamalı, kullanmamalısınız.

- Dondurulmuş ürünleri buzluktan bir kez çıkartıp buzlarını çözdürdükten sonra yeniden buzluğa atmamalı, onları tekrar ve tekrar kullanmamalısınız.

- Kutusu şişmiş, hava almış, delinmiş konserve ürünlerden uzak durmalısınız.

- Özellikle hava sıcaklıkları nedeniyle yiyecekler daha hızlı bozulduğundan yaz aylarında tüm yukarıda saydıklarımız konusunda daha dikkatli olmalı, yiyeceklerin koruma şartlarını göz önünde bulundurmalısınız.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet