Glisemik indeksi düşük besinlerle fazla kilolarınızdan kurtulun

Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz bir terim, Glisemik indeks. Kilo veremeyişimizin ardında hep bu sindi ad yatıyor diyorlar. Peki nedir bu?  Aslında en basit tanımıyla bir karbonhidratın kan şekerini yükseltme özelliğidir.

Glisemik indeks nedir?

İlk olarak Amerikalı Dr. David J. Jenkins ve meslektaşlarının yaptıkları araştırmalarla 80’li yılların başında ortaya çıkan glisemik indeks kavramı, diyabet hastalarına hangi karbonhidratların iyi geleceğini öğrenmek amacıyla yapılan araştırmalar beslenme etiğine yepyeni bir bakış açısı kazandırmıştır.

Bilindiği üzere vücudumuzun yakıtları karbonhidratlar, karbon, hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluşmakta ve yapı olarak basit (örneğin şeker) ve kompleks karbonhidratlar (patates gibi) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Glisemik indeks neden önemli?

İki karbonhidratın da vücuda etkileri incelendiğinde görülen ilk etken, kan şekerini yükseltme hızlarının birbirinden farklı olmasıdır. Basit karbonhidratlar kan şekerini hızla yükseltirken, daha zor sindirilen kompleks karbonhidratlar kan şekerini daha yavaş bir hızla yükseltmektedir. Glisemik indeks yükü işte bu yüzden çok önemli bir kavram haline gelmiştir.

Vücuda besin girdiğinde pankreastan salgılanan insülin hormonunun ana görevleri; besini enerjiye çevirmek ve ihtiyaç fazlası besinleri, glisemik indeks yükü fazla besinleri, vücutta daha sonra kullanılması amacıyla karaciğere ve diğer organlara taşımak, depolamaktır.

Glisemik indeks yükü fazla besinler tüketilirse ne olur?

Glisemik indeks yükünün bu noktada vücutta nasıl bir etki oluşturabileceğini kavrıyoruz: Glisemik indeks yükü fazla besinler tüketildiğinde, yükselen ani kan şekerine karşılık yükselen insülin miktarı, kan şekerini hızlıca düşürür. Kan şekerinin vücutta depolanması yağlanmaya neden olur. Pankreas da kan şekerinin ani yükselişlerini dengelemek amacıyla epey yorulur ve beraberinde birçok rahatsızlık -diyabet, hipertansiyon, damar sertliği gibi- görülür. Kan şekerindeki bu ani dalgalanmalar sizi daha çok karbonhidrat tüketmeye yönelten bir istek oluşturur ve yedikçe yediren bir döngünün içerisine çekilmeye başlarsınız.

Glisemik indeks yükü düşük kompleks karbonhidratlar ise kan şekerini yavaş ve daha az yükselttiği için tokluk hissiniz daha uzun sürer.

Glisemik indeksi düşük bazı gıdalar

- Yoğurt

- Etler

- Yeşil yapraklı sebzeler

- Süt ve süt ürünleri

- Kepekli ekmek

- Greyfurt

- Erik

- Elma

- Armut

- Fındık, ceviz, badem

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet