Hava kirliliğine maruz kalan çocuklar daha fazla kilo alıyor

Katalonya’da çocukların hava kirliliği seviyesi yüksek yerlere taşınması, kilo alımını artırıyor. Bu sonucu bulan çalışma, “la Caixa Vakfı” tarafından desteklenen ISGlobal ve IDIAP Jordi Gol arasında yapıldı. Hava kirliliğini azaltmanın önemini vurgulayan çalışma, çevre ve obezite arasındaki ilişkiyi araştırıyor.

Çocukluk çağı obezitesi, genetik, yaşam tarzı ve sosyal faktörlerin yanı sıra hava kirliliği gibi çevresel risklerden de etkileniyor. Ancak hava kirliliğinin obeziteye neden olup olmadığı kesin değil.

ISGlobal’da Çevre araştırma grubu başkanı Martine Vrijheid, “Hava kirliliği ile obezite arasında bir bağlantı olup olmadığını anlamak için, çocukların farklı hava kirliliği seviyelerine sahip yerlere taşınmasının etkisini incelemek iyi bir yöntem” diyor. “Buna doğal deney diyoruz.”

“la Caixa” Vakfı Sosyal Gözlemevi’nin finanse ettiği çalışmada, Vrijheid’in ekibi, 2011-2018 yılları arasında Katalonya’da bir kez taşınan ve birinci basamak sağlık hizmetlerine kayıtlı 46.644 çocuk ve ergenin (2-17 yaş) verilerini kullandı. Katılımcıların evlerinin yakınındaki NO 2 , PM 10 ve PM 2.5 partikül madde seviyeleri tahmin edildi. Ağırlık ve boy ölçümleri sağlık merkezlerinde yapıldı ve vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı.

Analiz sonucunda, hava kirliliği seviyesi yüksek yerlere taşınan çocukların VKİ’lerinde küçük bir artış olduğu görüldü. Bu etki tüm kirleticiler için geçerliydi ve okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklarda daha belirgindi. Daha temiz yerlere taşınanlarda ise VKİ üzerinde anlamlı bir etki olmadı. ISGlobal araştırmacısı ve çalışmanın ilk yazarı Sarah Warkentin, “Bu, hava kirliliğinin azalmasının yüksek kirlilik maruziyeti olan kişiler için daha az önemli olması olabilir” diyor. Aynı hava kirliliği seviyesine sahip yerlere taşınanlarda ise VKİ düştü. Warkentin, “Bu, bu yerlerin daha yürünebilir veya çocuklar için daha fazla oyun alanına sahip olması veya taşınmanın stresi ile ilgili olabilir” diyor. Hava kirliliğinin etkisi sosyoekonomik durumdan bağımsızdı.

Hava kirliliğinin kilo alımına nasıl neden olduğu tam olarak bilinmiyor, ancak oksidatif stres, iltihaplanma, glikoz alımının azalması, hormonal dengesizlik, metabolizma değişikliği veya akciğer fonksiyonunun azalması gibi biyolojik mekanizmalar rol oynayabilir. Ayrıca trafik yoğunluğu nedeniyle dışarı çıkmanın azalması da kilo artışına katkıda bulunabilir. Çalışma, sağlık merkezlerinde toplanan verilere dayandığı için bu davranış değişiklikleri analize dahil edilemedi. “Ancak sağlık uzmanları tarafından toplanan veriler sayesinde çok sayıda çocuk ve ergen üzerinde büyük bir doğal deney yapabildik. Bu tür çalışmalar gelecekte tekrarlanabilir” diyor IDIAP Jordi Gol’deki ‘Gerçek Dünya Epidemiyolojisi’ araştırma grubu başkanı Talita Duarte-Salles. Çevrenin diğer sağlık etkilerini de araştıran Duarte-Salles, “Bu çalışma, hava kirliliğinin çocukluk çağı obezitesi üzerindeki etkisini göstererek, hava kirliliğini azaltmanın önemini vurguluyor” diyor.