Hızlı yemek yemenin vücudumuza etkileri

Birçoğumuz çalışma masamızda otururken öğle yemeği, hareket halindeyken atıştırmalıklar veya dışarı çıkmadan önce evde aceleyle yemeğimizi yeriz. Yoğun, modern dünyada yemeklerimizi yavaş, rahat, oturarak ve tadını çıkararak yemen her zaman mümkün olmasa da yemeğinizi endişe verici bir hızda yemeye eğilimli olabilirsiniz.

 

Hızlı yemek yemek, sosyal bir görgü unsuru olmanın ötesinde bir sağlık sorunu oluşturabiliyor. İşte, hızlı yemenin sağlığınız için kötü olmasının 4 nedeni.

 

Sindirimi zorlaştırır

 

Tükürük, nişastaları ve yağları parçalayan enzimler içerir, bu nedenle yemeğinizi yeterince uzun süre çiğnememek, ilk sindirim sürecinin kısmını atladığınız anlamına gelir. Araştırmalar, ortalama bir lokmayı 30 kez çiğnememiz gerektiğini gösteriyor.

 

Zayıf sindirimi tetikleyen hızlı yemek, asit reflü ve mide krampları ve zamanla mide astarını yiyip bitiren iltihaplanmaya neden olabilir.

 

Besin değerlerini kaybedersiniz

 

Sindirim rahatsızlığının yanı sıra, yemeğinizi düzgün bir şekilde çiğnememek, tükettiğiniz her şeyden en iyi şekilde yararlanamadığınız anlamına gelebilir.

 

Yiyecek yutulduğunda, sindirim sıvıları ve enzimlerin daha da parçalayacağı bağırsağa doğru hareket eder. Yiyecekler çiğnenerek yeterince parçalanmadıysa, bu aşamalarda daha az besin özümsenebilir. Besin eksikliği belirtileri; açıklanamayan yorgunluk, saç dökülmesi, kilo kaybı, ağız kuruluğu içerebilir.

 

Tok hissetmeyi zorlaştırır

Beynin midenin ne kadar doyduğuna dair mesajları alması için biraz zamana ihtiyacı vardır ve hızlı yemek bu haberleşmeyi engelleyebilir. Uzmanlara göre, midenin doygunluğa ulaşması ve açlık hormonu olan ghrelin’i baskılaması 20 dakika sürüyor.

 

Araştırmalar, öğün sırasında uzun süre çiğnemenin günün ilerleyen saatlerinde atıştırma isteğini azalttığını gösterirken, bir dizi çalışma da hızlı yiyenlerin obez olma ihtimalinin yavaş yiyenlere göre iki kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

 

Metabolik bozukluklara yakalanma riskinizi artırır

 

Sindirim sorunları ve kilo almanın yanı sıra, hızlı yiyenlerin insülin direnci geliştirme olasılığı daha yüksektir; bu durumda yağ, kaslar ve karaciğerinizdeki hücreler salınan insüline düzgün yanıt veremez. Bu, kandaki glikozun enerji için kullanılamayacağı anlamına gelir, bu da kan şekeri düzeylerini yükselterek daha fazla soruna yol açabilir. Bu durum zamanla tip-2 diyabet geliştirme riskine neden olabilir.

 

Hızlı yemek insülin direncine yol açabileceğinden, bu, kalp hastalığı riskini artıran bir dizi durum olan metabolik bozukluklar geliştirme riskini artırır.

8.941 kişi üzerinde yapılan üç yıllık bir çalışma, hızlı yemek yeme ile metabolik hastalık belirtileri arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koyarken, beş yıl boyunca yapılan ayrı bir araştırma, hızlı yiyenlerin metabolik bozukluk geliştirme olasılığının %11,6 daha fazla olduğunu gösterdi.

 

düzgün bir şekilde çiğnemek ve her lokmanın tadına varmak önemlidir, bu da yemeğinizin tadını tam olarak çıkarmanızı sağlar. Ayrıca, şükür duyguları, yüksek ruh hali ve azalan stres seviyeleri ile bağlantılıdır. Stres de sindirimi olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle her yemekten önce rahatlamak için zaman ayırmanın bağırsaklarınız üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet