Kinoa ve diyabet ilişkisi

Kinoa, son yıllarda ülkemizde sık sık tüketilmeye başlanan bir besindir. Lif, protein, antioksidan ve mineraller bakımından zengin olan kinoa, aynı zamanda glütensizdir. Bu yüzden çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan kişilerin de tercih ettiği besinler arasındadır. Kinoayı tek başına yiyebilir veya diğer tahılları gerektiren tariflerde alternatif olarak kinoa kullanabilirsiniz. Kinoa tahıl gibi yenilse de aslında bir tohumdur. 120'den fazla çeşidi vardır. En popüler ve yaygın olarak satılan beyaz, kırmızı ve siyah kinoadır. Kinoa, yüksek lif ve protein içeriği nedeniyle daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.

Kinoa diyabete iyi gelir mi?

Diyabetle yaşamanın bir kısmı, kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olacak diyetinizi yönetmektir. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerinde ani yükselmelere neden olur. Glisemik indeksi 55 veya altı olanlar düşük kabul edilir. Kinoanın glisemik indeksi yaklaşık 53'tür. Yani kan şekerinde yüksek bir artışa neden olmaz. Bunun nedeni, her ikisi de sindirim sürecini yavaşlatan lif ve protein içermesidir. Çoğu tahıl, protein yapmak için gereken tüm amino asitlere sahip değildir. Bununla birlikte kinoa, tüm temel amino asitleri içerir ve bu da onu tam bir protein yapar.

Kinoadaki diyet lifi içeriği de diğer birçok tahılın içeriğinden daha yüksektir. Bu, lif ve proteinin kan şekerini kontrol altında tutmak için önemli olduğu düşünüldüğünden, kinoanın diyabetli insanlar için özellikle faydalı olabileceği anlamına gelir. Amerikan Diyabet Derneği, karbonhidrat porsiyonlarınız için en yüksek besin değerine sahip tahılların seçilmesini önerir. Kinoa iyi bir seçenektir.

Öğün başına toplam karbonhidrat alımını yönetmek, kan şekeri yönetimi için çok önemlidir. Bir fincan (189 gram) pişmiş kinoa, yaklaşık 40 gram karbonhidrat içerir. Bir çalışma, tip 2 diyabet ve bununla ilişkili yüksek tansiyonun yönetilmesine yardımcı olmak için kinoanın etkili olduğunu gözlemledi.

Kinoa, sıcak suyla pişirilerek tüketilebilir. İsteğe göre makarna, ekmek, salata ve yoğurda eklenerek kullanılabilir. Kinoayı pişirdikten sonra meyve, fındık ve çeşnilerle zenginleştirerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.