Meyve ve sebze tüketimi kalp sağlığı için hayati önem taşıyor

Meyve ve sebzeler, sağlıklı bir beslenmenin temel unsurlarıdır. Ancak dünya çapında birçok insan yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmiyor. Yeni bir çalışmanın bulguları, bu durumun kalp hastalıklarından ölüm konusunda büyük bir faktör olabileceğini gösteriyor.

Meyve ve sebzeler, vitaminler, lifler, potasyum, magnezyum ve antioksidanlar bakımından zengin gıdalardır. Bu besin öğeleri, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre hasarını önler, iltihabı azaltır ve kan basıncını düzenler. Meyve ve sebzeleri içeren bir beslenme, tansiyonu düşürebilir, kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltabilir, sindirim sistemini iyileştirebilir.

Önceki araştırmalar, bol bol meyve ve sebze içeren bir beslenmenin kalp hastalıkları ve inme riskini de azaltabileceğini gösteriyorlardı. Bu sonuçların analizi ve diğer araştırmaların bulguları ile kombine edilmesi sonucunda araştırmacılar, günde 5 porsiyon ve daha fazla meyve-sebze tüketen bireylerin kalp hastalıkları riskinin günde 3 porsiyondan az tüketenlere göre yüzde 20 daha düşük olduğunu keşfetmişler.

ABD Tarım Bakanlığı yetişkinlerin günde 1.5-2 kase meyve ve 2-3 kase sebze tüketmelerini öneriyor. Ancak CDC tarafından yapılan bir başka çalışmaya göre, yetişkinlerin sadece yüzde 10’u bu kriterleri karşılıyor.

Yetersiz beslenmenin küresel etkisi

Şimdi, sonuçları Nutrition 2019’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, düşük meyve tüketimi kalp hastalıklarından ölümlerin 7’de 1’inden sorumluyken, düşük sebze tüketimi ise 12 kalp hastalığı ölümünden 1’inden sorumlu.

2010’daki verilerin analizinde araştırmacılar, düşük meyve tüketiminin neredeyse 2 milyon kardiyovasküler hastalıktan ölüme sebep olduğunu, düşük sebze tüketiminin ise 1 milyon ölümden sorumlu olduğunu belirtiyorlar. Bu küresel etki, düşük ortalama meyve ve sebze tüketimi olan ülkelerde daha da dikkat çekici olmuş.

Bu veriler, düşük meyve tüketiminin dünya çapında her sene 1 milyon inme kaynaklı ölümden, 500.000 kalp hastalığı kaynaklı ölümden sorumlu olduğunu gösteriyorlar. Düşük sebze tüketimi ise 200.000 inme kaynaklı ölümden ve 800.000 kalp hastalığından kaynaklı ölümden sorumlu.

Çalışmanın yazarlarından Victoria Miller şöyle diyor: “Bulgularımız tüm dünyada meyve ve sebze tüketimi konusunda nüfus bazlı çalışmaların yapılmasının bir ihtiyaç olduğunu gösteriyorlar.”

Ölümleri bölge, yaş ve cinsiyete göre takip etme

Araştırmacılar ölümleri bölgelere, yaşa ve cinsiyete göre analiz etmişler ve bunun için 113 ülkede mevcut olan beslenme anketleri ve besin mevcudiyeti takip edilmiş. Bunlarla birlikte her bir ülkede varolan ölüm sebeplerinin verileri de incelemeye alınmış ve kardiyovasküler riskler üzerindeki veriler, düşük meyve ve sebze alımı ile bağlantılı olmuşlar.

Bulgular meyve tüketiminin Güney Asya’da, Doğu Asya’da ve Sahra Altı Afrikası’nda daha düşük olduğunu, sebze tüketiminin ise Orta Asya ve Okyanusya’da daha düşük olduğunu göstermişler. Bu bölgelerdeki ülkelerde meyve ve sebze alım ortalaması düşük çıkmış ve kalp hastalığı ile inme kaynaklı ölüm oranları ise yüksekmiş.

Araştırmacılar yetersiz meyve ve sebze tüketimini yaş ve cinsiyetle birlikte analiz ettiklerinde, en büyük etkinin genç yetişkinler ve erkeklerde olduğunu bulmuşlar. Miller kadınların meyve ve sebze tüketme eğilimlerinin daha fazla olduğunu da belirtiyor.

Çalışmanın yazarlarından Dariush Mozaffarian şöyle diyor: “Bu bulgular meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi koruyucu gıdalarının tüketimine ve bulunulabilirliklerine odaklanmamız gerektiğini gösteriyorlar. Küresel sağlığı iyileştirmek için büyük potansiyeli olan pozitif bir mesaj.”

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet