Mühendisler obezitenin tedavisine yardımcı olabilecek titreşimli, yutulabilir bir kapsül geliştirdi

Son zamanlarda, MIT mühendisleri, midenin içinde titreşen yutulabilir bir kapsül kullanarak obeziteye karşı mücadelede çığır açan bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, mide içinde oluşan tokluk hissini taklit ederek yiyecek alımını azaltmayı amaçlıyor. Araştırmacılar, bu yenilikçi hapın hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, tokluk sinyali veren hormonların salınımını artırdığını ve hayvanların yiyecek alımını yüzde 40 oranında azalttığını keşfettiler.

MIT'de yüksek lisans öğrencisi olarak görev yapan ve şu anda Harvard Üniversitesi'nde biyomühendislik alanında yardımcı doçent olarak çalışan Dr. Shriya Srinivasan, "Kilo vermek veya iştahını kontrol etmek isteyen biri için, her yemekten önce alınabilir. Bu gerçekten ilginç olabilir çünkü diğer farmakolojik tedavilerde gördüğümüz yan etkileri en aza indirebilecek bir seçenek sunabilir" diyor.

Çalışmanın baş yazarı Dr. Srinivasan, MIT'de makine mühendisliği doçenti Giovanni Traverso ile birlikte çalışarak, mide içindeki mekanoreseptörleri titreşim yoluyla uyararak yapay bir tokluk hissi yaratma fikrini geliştirdi. Yapılan deneylerde, hapın titreşmeye başladığında beyne sinyal gönderen mekanoreseptörlerin aktive olduğu ve hayvanların yemek alımının azaldığı gözlendi.

Hapın şu anki versiyonu, mideye ulaştıktan sonra 30 dakika boyunca titreşiyor; ancak araştırmacılar, hapın süresini daha da uzatmanın ve kablosuz olarak kontrol edilebilmesinin mümkün olup olmadığını araştırmayı planlıyor. Bu inovatif yöntemin obezite tedavisi için daha etkili ve minimal invazif bir seçenek sunabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, bu tür hapların, mevcut tedavi seçeneklerine bir alternatif olabileceğini belirtiyor. Diyet ve egzersiz gibi tıbbi olmayan müdahalelerin yanı sıra, obezite tedavisinde kullanılan mevcut yöntemler genellikle invaziv olabilir. Dr. Traverso, "Davranışsal değişim çok derin ve bu, herhangi bir dışsal tedavi yerine endojen sistemin kullanılmasından kaynaklanıyor. Bu, biyolojik ilaçların dağıtımıyla ilgili bazı zorlukların ve maliyetlerin üstesinden gelme potansiyeline sahibiz" diyor.

Araştırmacılar şu anda, kapsüllerin insanlarda kullanılabilirliğini test etmek amacıyla klinik deneylere odaklanmayı planlıyor. Bu adım, cihazların güvenliği ve etkinliği hakkında daha fazla bilgi sağlayacak ve obezite tedavisi alanında önemli bir adım olabilir.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet