Omega-3'ün akciğer sağlığı üzerindeki potansiyeli
UVA'da yapılan bir araştırmaya göre, fındık ve balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri, pulmoner fibroz olarak bilinen ölümcül akciğer yara izinin ilerlemesini yavaşlatabilir ve akciğer nakli ihtiyacını geciktirebilir. Araştırmacılar, özellikle somon ve keten tohumu gibi gıdalarda bulunan kalp dostu omega-3 yağ asitlerinin, kandaki plazma seviyeleri ile pulmoner fibrozun ilerlemesi arasındaki ilişkiyi incelediler.
John Kim ve ekibi, yaptıkları araştırmada, daha yüksek omega-3 seviyelerinin daha iyi akciğer fonksiyonu ve nakilsiz hayatta kalma ile ilişkili olduğunu belirledi. Ancak, bu bulguların omega-3 düzeylerini artırmak için yapılacak müdahalelerin pulmoner fibroz ve diğer kronik akciğer hastalıkları olan hastaların sonuçlarını iyileştirmekte ne kadar etkili olabileceğini belirlemek için klinik deneylere ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar.
Pulmoner fibrozis, akciğerlerin oksijen ve karbondioksiti düzgün bir şekilde değiştirememesine neden olan geri dönüşü olmayan bir durumdur. Sigara içmek önemli bir risk faktörü oluştururken, omega-3 yağ asitleri zaten bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.
Araştırmacılar, pulmoner fibrozis vakaları üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada, omega-3 yağ asitlerinin, interstisyel akciğer hastalığına yol açabilen bir grup kronik akciğer hastalığı olan hastalarda koruyucu bir rol oynayıp oynamayacağını değerlendirdiler. Bulgular, daha yüksek omega-3 düzeylerinin daha iyi klinik sonuçlarla ilişkili olduğunu gösterirken, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar.
Doktorlar, omega-3'lerin pulmoner fibroz üzerindeki koruyucu etkisini anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ve beslenme müdahalelerinin hastalık üzerinde olumlu bir etkisi olup olmadığını belirlemek için klinik araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu söylüyorlar. Kim, "Yararlı olabilecek spesifik omega-3 yağ asitlerinin ve bu fayda altında yatan mekanizmaların daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var" dedi. "Diğer kronik hastalıklara benzer şekilde, beslenme müdahalelerinin pulmoner fibroz üzerinde olumlu bir etkisi olup olmayacağını belirlemeyi umuyoruz."