Şekerli içecek vergisi diyabeti önleyebilir
Almanya’da şekerle tatlandırılmış içeceklerin vergilendirilmesi, tip 2 diyabet vakalarını azaltabilir, sağlıklı yaşam sürelerini artırabilir ve önümüzdeki 20 yıl içinde topluma 16 milyar Euro’ya kadar tasarruf sağlayabilir. Bu, Münih Teknik Üniversitesi’nden Karl Emmert-Fees liderliğindeki bir araştırma ekibinin bulgusudur. Araştırma, 21 Kasım’da PLOS Medicine dergisinde yayınlandı.
Şekerle tatlandırılmış içecekler, kardiyometabolik hastalıkların (tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi) önemli bir risk faktörüdür. Dünya Sağlık Örgütü, bu hastalıkların sosyal ve ekonomik yükünü azaltmak için hükümetlere şekerle tatlandırılmış içeceklerin vergilendirilmesini önermektedir. Bu vergiler, tüketicileri daha az şekerli içecekler satın almaya veya şirketleri içeceklerini daha az şeker içerecek şekilde yeniden formüle etmeye teşvik edebilir.
Almanya henüz şekerle tatlandırılmış içeceklerin vergilendirilmesini uygulamadığı için, araştırmacılar bu politikanın sağlık ve ekonomik etkilerini tahmin etmek için bir model geliştirdiler. Model, iki olası vergilendirme senaryosunu karşılaştırdı: litre başına yüzde 20’lik bir vergi ve Birleşik Krallık’ta kullanılan kademeli bir vergi yapısı.
Model, her iki vergi sisteminin de Almanya’daki şeker tüketimini, kiloyu, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felç riskini ve bunların toplumsal maliyetlerini azaltacağını gösterdi. Ancak kademeli bir vergi yapısının, litre başına yüzde 20’lik bir vergiden daha büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin etti. Model, kademeli bir verginin önümüzdeki 20 yıl boyunca günde ortalama 2,34 gram daha az şeker tüketilmesine, 244.000’den fazla tip 2 diyabet vakasının önlenmesine veya ertelenmesine ve 16 milyar Euro’ya kadar tasarruf sağlanmasına yol açacağını öngördü.
Araştırmacılar, şekerle tatlandırılmış içeceklerin vergilendirilmesinin, Almanya’da nüfus sağlığını iyileştirmek için uygun bir politika seçeneği olduğunu belirtiyorlar. Emmert-Fees, “Şekerle tatlandırılmış içeceklerin vergilendirilmesinin, özellikle bu içecekleri çok tüketen kişiler için, sağlıklı yaşam sürelerini uzatma ve toplumsal maliyetleri azaltma potansiyeline sahip olduğunu gördük” diyor.