Wasabi'nin yaşlı yetişkinlerde bellek üzerindeki olumlu etkileri
Gastronomi dünyasında, genellikle soya sosu ve suşi ile birlikte tüketilen, yeşil baharatlı bir sebze veya birçok kişinin "baharat" olarak adlandırdığı wasabi, aslında wasabi bitkisinin yeraltındaki köksapından elde ediliyor.
Bu bitki, Japonya'nın anavatanı olup, bilim dünyasında da ilgi çekmeye başlamıştır. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, wasabiden elde edilen 6-MSITC adlı bileşiğin, 60 ila 80 yaşları arasındaki yaşlı yetişkinlerin bilişsel işlevleri üzerindeki etkisini inceledi.
Tohoku Üniversitesi'nden yeni bulgular
Tohoku Üniversitesi'nden araştırmacılar, wasabinin ana biyoaktif bileşiği olan 6-MSITC'nin özellikle yaşlı yetişkinlerde çalışma belleği ve olaysal belleğe odaklanarak bilişsel işlevler üzerindeki etkilerini araştırdılar.
Yapılan çift maskeli, randomize çalışmada, 72 sağlıklı katılımcının yarısına yatmadan önce 100 miligram wasabi özü uygulandı, geri kalan yarısına ise plasebo verildi. Araştırmacılar, 6-MSITC grubunun, plasebo grubuna kıyasla çalışma ve epizodik hafıza performanslarında önemli gelişmeler kaydettiğini buldular. Ancak, diğer bilişsel alanlarda anlamlı bir iyileşme gözlemlenmedi.
Wasabi'nin bellek üzerindeki olumlu etkisi
Araştırma, wasabi özünden elde edilen 6-MSITC'nin düzenli tüketiminin 60 ila 80 yaşları arasındaki sağlıklı yaşlı yetişkinlerde hem kısa süreli (çalışan) hem de uzun süreli (bölümsel) hafızayı önemli ölçüde geliştirdiğini gösterdi.
Rui Nouchi, araştırmanın baş araştırmacısı ve üniversitenin Gelişim, Yaşlanma ve Kanser Enstitüsü'nde doçent, CBS News'e yaptığı açıklamada, "Daha önceki hayvan çalışmalarından wasabi'nin sağlığa faydalar sağladığını biliyorduk, ama bizi asıl şaşırtan şey dramatik değişimdi. Gelişme gerçekten önemliydi."
Bu araştırma, yaşlı yetişkinlerde bilişsel sağlık konusundaki anlayışımıza önemli bir katkı sağlayabilir ve bilişsel işlevi geliştirmeye yönelik yeni yaklaşımların kapısını aralayabilir.