Yağ yakamamanızın 8 sebebi

Çoğumuz yıllar ve yıllar boyunca uğraşıp fazla yağlarımızdan kurtulmak istiyoruz ancak genelde ya çok az başarı sağlanıyor ya da hiç sağlanamıyor. Diyet trenine bindikten sonra motivasyonumuz yüksekken yağlarımıza saldırıyoruz ancak sıcak bir kaç kurabiye gördüğümüz zaman hala içimiz gidiyor. Ne yazık ki bu yapmacık süreç yıl sonunda ve spor salonuna gittiğimiz zaman bize bitmemiş bir işimiz olduğunu hatırlatarak sonlanıyor. Yağ yakmak en yaygın spor hedefleri arasında ancak kesinlikle başarılması kolay bir iş değil.

Eğer uzun süredir yağ yakmak için savaş veriyorsanız ve hala kazanamadıysanız, muhtemelen aşağıdaki hatalardan birisini yapıyorsunuzdur. Bu hatalardan kaçınarak tekrar oyuna dahil olabilirsiniz!

Çok yemek

Bu çok görünür bir hata gibi görünse de, aslında pek çok insan gerçekte ne kadar kalori tükettiğini bilmiyor. Örneğin salata siparişi vermek sağlıklı bir tercih gibi görünebilir ancak farkında olmadan hala 600 kalorilik bir öğün tüketiyor olabilirsiniz.

Soslar, süslemeler, ketçap ve yağlar gibi ürünler hiç düşünmediğiniz kalori kaynakları. Özellikle evde düzenli yemek yapmıyorsanız, muhtemelen düşündüğünüzden çok daha fazla kalori alıyorsunuz.

Tekrar tekrar kilo vermenin harcadığımızdan az kalori almamızla olacağı bizlere söylenir. Ancak bu giren-çıkan kalori yöntemi bazı şeyleri fazla basitleştirir. Kuramsal olarak, bu sistem günde 1500 kalorilik cheesecake yiyip 2000 kalori harcasaydınız geçerli olurdu ama insan bedeni bir hesap makinesi değil. Tükettiğiniz kalorinin tipi de önemli. Sadece karbonhidrata dayalı bir beslenme kilo verme hedeflerinize ulaşmanızı sağlamaz. Protein, karbonhidratlar ve sağlıklı yağların arasındaki doğru denge kurularak kas yapılabilir ve yağ yakılabilir.

Çoğu insan için 40-40-20 oranı işe yarar. Eğer yemeğinizin yüzde 40’ı karbonhidrattan, yüzde 40’ı proteinden ve yüzde 20’si yağdan oluşuyorsa, pozitif bir değişim olacaktır. Ancak bu oran her beden tipine ve hedefe uygun bir altın oran da değil. Sizin için neyin en iyisi olduğunu bulmak için araştırma yapın.

Pek çok kişi için başarılı şekilde yağ yakmanın yolu karbonhidratları biraz daha azaltmak. Eğer yaparsanız yağ alımınızı biraz arttırarak vücudunuza alternatif bir enerji kaynağı vermelisiniz.

Yeterince protein tüketmemek

Protein sadece doku inşası ve tamirinde kullanılmaz. 2003 yılında Journal of Nutrition’da yayınlanan bir makalede, fazla kilolu iki grup kadın aynı miktarda kalori alsa bile, her gün 128 gram protein tüketmesi gereken grubun üyeleri 68 gram protein tüketmesi gerekenlere göre daha fazla kilo vermiş.

Protein yemeklerde doygunluğu arttırır ve daha az aç hissetmenizi ve böylece gün içinde daha az yemenizi sağlar. Yüksek proteinli beslenmenin kan lipid değerleri, glukoz düzeyleri ve kas-yağ oranı üzerinde de pozitif etkisi vardır.

Protein yağ yakmada önemli bir gıda ancak beslenmenize bir kaç karışım ekleyerek hızlıca sonuç alacağınızı düşünmeyin. Yağ yakımı için hedeflerinize doğru bir beslenme planını eklemelisiniz. Her ana öğünde, özellikle de karbonhidratlı gıdaların yerine, yüksek protein eklerseniz zamanla sonuç alacaksınız.

Çok içmek

Vücudun ihtiyaç duyduğu tek sıvı su. Elbette kahve, çay ve bazen süt de içebilirsiniz ancak devamlı şekerli içecekler tüketmek yağ yakmayı zorlaştıracaktır. İçtiğiniz latte, size 300 kaloriden fazlasını verebilir. Eğer her sabah fazladan 300 kalori içecek olursanız, bedeninize hizmet etmiyorsunuz demektir. Yağ yakmak zor olabildiği için onu daha da zorlu hale getirmeyin.

Alkol de yağ yakma savaşını kaybetmenize sebep olur. Ayda yılda bir biranın bir zararı olmaz ancak haftalık tüketimlerden kaçınmak gerek. Alkollü içeceklerin kalorisi genelde yüksektir ve bu nedenle bedende yağ olarak depolanırlar, ayrıca yargılarınızı da etkilerler. Bu nedenle alkolden etkilenen beyniniz sağlıklı gıdalar yerine büyük bir tabak cipsin daha iyi olduğunu düşünecektir.

Sağlıklı gıdanın kalorisiz olduğunu düşünmek

Bir gıda ne kadar sağlıklı olursa olsun, onu çok tüketirseniz yağ yakmakta zorlanırsınız. Elbette tam gıdalar tüketmek önemli ancak GDO’suz, organik bir fıstık ezmesini tüketmekte hala aşırıya kaçabilirsiniz.

Bol miktarda kalori barındıran sağlıklı gıdaların iki temel örneği kuruyemişler ve çekirdekler. Bu süper gıdalardaki omegalar, mikrogıdalar ve fitojenler sağlığınız için iyiler ancak taşıdıkları kalori fazla olabilir. Bunun anlamı onlardan kaçınmanız gerektiği değil ancak biraz badem aldığınız zaman bir avuçtan fazlasını tüketmeyin.

Bazen gram hesabı zor olabiliyor ve bu nedenle kendinizi 10 badem ile sınırlandırın. Bademdeki yağ her ne kadar iyi olsa da, yeşil sebzeler gibi mikro gıdalar bakımından zengin olan ve kalorisi düşük gıdaları tercih etmek gerek.

Yeterince yoğun spor yapmamak

İlk defa yapanlar yavaşça başlamalılar. Ancak ağırlıklara, makinelere ve salon ortamına alıştıkça, daha fazlasını yapmalı ve yoğunlaştırmalısınız. Rahat hale gelirseniz maalesef gelişim sınırlı kalır.

Bir kadının çalışma boyunca ter bile atmadan 2 kiloluk dambılları kaldırdığını çok defa gördüm. Neden daha ağır kaldırmadıklarını sorduğum zaman cevapları kas yapmak istemedikleri oldu. Kadın da erkek de olsanız, ağır ve zorlu şeyler kaldırmalısınız ve bunun kas yapmakla hiç bir alakası yok.

Eğer yağ yakmak hedefinizse, vücudunuzun değişmesi için aşırı enerji talebiniz olmalı. Her gün aynı ağırlığı kaldırmak size bu konuda yardımcı olmaz.

Çok fazla düşük yoğunluklu kardiyo yapmak

Muhtemelen daha fazla çalışmak gerektiğini söylememize rağmen şimdi bir şeyi çok yapmaktan dolayı şikayet ettiğimize şaşıyorsunuz. Ama kardiyo bir direnç egzersizi değil. Fitness spektrumunun tamamen başka bir kısmına ait. 2 saat koşu bandı yürüyüşünün bir saatlik yoğun ağırlık kaldırma ile aynı sonuçları doğuracağını düşünmeyin.

Eğer size faydası olacak bir kardiyo yapmak istiyorsanız, kısa dinlenme periyotları ile vücut çalışın. Tüm vücut çalışmalarını ve kısa dinlenme periyotlarını kattığınız zaman kas sisteminiz kadar kalp-damar sisteminizi de zorlayacaksınız. Bu da egzersizin daha faydalı olmasını sağlayacak.

Stresli olmak

Stres gizli bir katildir. Stresli olduğunuz zaman vücudunuz normalin ötesinde kortizol üretir. Kronik olarak yüksek kortizole sahip olmak vücutta yağ depolanmasını arttırır ve başka olumsuz sonuçlar doğurur. Eğer beslenmeniz ve egzersiziniz mükemmelse, fazla stres sizi yağ yakma hedeflerinizden alıkoyabilir.

Rahatlayın! Bunu söylemesi yapmaktan daha kolay ancak gününüze rahatlama tekniklerini eklemek, fizik ve sağlık anlamında büyük etki yaratacaktır. Yogayı deneyin, banyo yapın, kitap okuyun, film izleyin veya 10-15 dakika basit bir meditasyon yapın.

Yeterince uyumamak

Stres gibi, uyku yoksunluğu da kortizolu yükseltir. Uykusuz kaldığınız zaman insülin hassasiyetiniz de azalır. Bunlar birleşince yağ yakma ortamını normal kalitesinin altına düşüren bir ortam oluşur.

Fiziksel ve fitness hedeflerinize ulaşmak için uykuya önem verin. Tüm gece parti yapıp, bir kaç saat uyuduktan sonra ertesi gün çalıştığınız zaman vücudunuzun buna pozitif tepki vermesini bekleyemezsiniz. Her gece en az 8 saat uyuyun. Yatmadan önce elektronik kullanımını bırakın, akşamları kafein almayın ve kendinize bu hedefe ulaşmak için biraz rahatlama zamanı ayırın.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet