Yeni nesil probiyotiklere doğru önemli adım
İnsan bağırsağında yaşayan ve oksijensiz ortamlarda hayatta kalan faydalı bir bakteri türü, artık oksijene dayanıklı hale gelmesi için eğitilebiliyor. Bu bakteri, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek yeni bir probiyotik tedavi için umut vaat ediyor. Çünkü bu bakterinin sayısı, diyabet ve kalp hastalığı gibi bazı hastalıklarda azalıyor.
Bağırsaklarımızda çok sayıda bakteri yaşıyor. Bu bakteriler, yiyecekleri parçalamamıza ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize yardımcı oluyor. Fakat bazen bu bakterilerin dengesi bozulabiliyor ve hastalıklara yol açabiliyor.
Bu yüzden, bazı eksik bakterileri yerine koymak için canlı bakteri içeren ilaçlar geliştirmek istiyoruz. Ama bunun için bir sorun var: Çoğu bakteri oksijene dayanamıyor. Hava ile temas ettiklerinde ölüyorlar. Bu da onları ilaç olarak üretmeyi zorlaştırıyor.
Doğada bulunan bir işbirliği
Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada, İsveç’teki Gothenburg Üniversitesi’nden bilim insanları ve BioGaia AB adlı bir şirket, oksijene dayanamayan ve hastalıklarda azalan bir bağırsak bakterisi olan Faecalibacterium prausnitzii’yi nasıl eğittiklerini anlatıyorlar.
Bu bakteriyi, onunla işbirliği yapan ve onun büyümesine ve iltihap önleyici bir madde olan bütirat üretmesine yardımcı olan başka bir bakteri olan Desulfovibrio piger ile birlikte buldular. Sonra bu bakterileri özel bir ortamda oksijene alıştırarak, oksijene daha dayanıklı Faecalibacterium prausnitzii elde ettiler. Araştırmanın lideri Profesör Fredrik Bäckhed şöyle diyor:
“Doğada var olan bir işbirliğini, bakterileri eğiterek kullanarak, oksijene dayanamayan bakterileri ilaç olarak üretmek için yeni bir yöntem geliştirdik. Bu sayede, bu bakterilerin azaldığı hastalıkları önlemek mümkün olabilir.”
Kan şekerine etkisi araştırılacak
Araştırmanın ilk yazarı Muhammed Tanweer Khan, Profesör Bäckhed’in ekibinde çalışan ve bu işbirliğini keşfeden bilim insanıdır. Ayrıca, bu bakterilerin ilaç olarak geliştirilmesine katkıda bulunan BioGaia AB şirketinin de temsilcisidir.
“Bu iki bakteriyi birlikte yetiştirdiğimizde, hem bakteri sayısı hem de bütirat üretimi arttı” diyor. “Bu da ilacın verimliliğini ve bütirat etkisini artırabileceğimizi gösteriyor.”
Araştırma, bu iki bakterinin insanlar tarafından tüketilmesinin güvenli olduğunu kanıtladı. Şimdi yapılacak olan şey, bu bakterilerle yapılan takviyenin kan şekerini düzenlemeye nasıl yardımcı olabileceğini test etmek için bir deney yapmak.
Profesör Bäckhed, “Çok umutluyuz” diyor. “Bağırsak bakterilerinin sağlığımızı iyileştirebileceği fikrini doğrulayacak daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var.”