Yüksek yağlı diyetler genleri ve sağlığı nasıl etkiliyor?

Yeni yılın başında alınan kararları motive etmek için UC Riverside tarafından yürütülen bir çalışma, yüksek yağlı diyetlerin sadece obezite ve kolon kanseri gibi sorunlara değil, aynı zamanda bağışıklık sistemi, beyin fonksiyonu ve potansiyel olarak COVID-19 riskiyle bağlantılı genleri nasıl etkilediğini ortaya koydu.

Diğer yüksek yağlı diyet çalışmalarından farklı olarak, UCR araştırmacıları fareleri 24 hafta boyunca kalorilerin en az yüzde 40'ının yağdan geldiği üç farklı diyetle besledi. Bu diyetlerin sadece mikrobiyota değil, aynı zamanda bağırsak genetiklerinde de değişikliklere yol açtığı gözlendi.

Hindistancevizi yağı, tekli doymamış soya fasulyesi yağı ve çoklu doymamış soya fasulyesi yağı temelli diyetlere maruz kalan farelerin, gen ifadesinde az yağlı kontrol diyetine kıyasla belirgin değişikliklere uğradığı belirlendi.

UCR Hücre Biyolojisi Profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Frances Sladek, "Sokakta bitki bazlı beslenmenin sizin için daha iyi olduğu söyleniyor ve çoğu durumda bu doğru. Ancak, bir bitkiden bile olsa yağ oranı yüksek bir diyet, bunun doğru olmadığı bir durumdur" dedi.

Çalışma, yüksek yağlı diyetlerin bir dizi etkisini belgeliyor. Yağ metabolizması ve bağırsak bakterilerinin bileşimiyle ilgili genlerdeki büyük değişikliklerin yanı sıra, patojen E. coli ve bağışıklık sistemini destekleyen Bacteroides'in baskılanmasındaki artış gibi çeşitli değişiklikleri de ortaya koyuyor.

Ayrıca, çalışma, yüksek yağlı diyetlerin COVID spike proteinleri tarafından kullanılan ACE2 ve diğer konakçı proteinlerin ekspresyonunu arttırdığını göstererek, bu diyetlerin potansiyel COVID-19 riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Farklı yağ kaynakları arasında yapılan karşılaştırmalarda, hindistancevizi yağının gen ifadesi üzerinde en fazla etkiye sahip olduğu, bunu değiştirilmemiş soya fasulyesi yağı izlediği belirlendi. Değiştirilmemiş soya fasulyesi yağındaki çoklu doymamış yağ asitlerinin gen ifadesini etkilediği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, soya fasulyesi yağı diyetiyle beslenen farelerde mikrobiyomda meydana gelen olumsuz değişikliklerin daha belirgin olduğunu tespit etti. Bu sonuçlar, önceki araştırmaların yüksek soya fasulyesi yağı tüketiminin obezite, diyabet ve diğer sağlık sorunları ile ilişkilendirilmesini destekliyor.

UCR doktora sonrası araştırmacısı Jose Martinez-Lomeli, "Soya fasulyesi hakkında gerçekten iyi şeyler var. Ancak bu yağın çok fazlası sizin için iyi değil" uyarısında bulunarak, çalışmanın sadece soya fasulyesi yağı için geçerli olduğunu vurguladı.

Çalışma, yüksek yağlı diyetlerin kolondaki kök hücre belirtilerini arttırdığını ve gen ifadesinde nörotransmitter genlerinin değişimine yol açtığını gösterdi. Bu bulgular, insanların yeme alışkanlıklarını yeniden değerlendirmeye yönlendirecek önemli sonuçlar ortaya koyuyor.

Sonuç olarak, araştırmacılar, uzun vadeli yüksek yağ alışkanlığının bağışıklık sistemi ve beyin fonksiyonlarını nasıl etkilediğini anlamak için bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiğini belirtiyor.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet