Zencefil otoimmün hastalıklarda iltihaplanmayı azaltıyor mu?
Zencefil, yüzyıllardır birçok kültürde hem lezzetli hem de sağlıklı bir baharat olarak kullanılmaktadır. Zencefilin sindirim, bulantı, soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Ancak zencefilin başka bir faydası daha olabilir mi? Yeni bir araştırma, zencefilin otoimmün hastalıklarla yaşayan insanlar için iltihaplanmayı kontrol etmede önemli bir rol oynayabileceğini öne sürüyor.
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi vücuduna saldırması sonucu ortaya çıkan kronik ve genellikle ağrılı durumlardır. Lupus, antifosfolipid sendromu ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların ortak bir özelliği, inflamasyonun veya dokuların şişmesinin kontrol edilememesidir. İnflamasyon, ağrıya, hasara ve organ fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.
İnflamasyonun ana sorumlularından biri nötrofil adı verilen bir tür beyaz kan hücresidir. Nötrofiller, enfeksiyonlara karşı savaşmak için vücudun doğal savunma hattını oluştururlar. Ancak bazen nötrofiller aşırı aktif hale gelir ve NETosis adı verilen bir süreçte kendilerini feda ederler. NETosis sırasında nötrofiller, mikropları yakalamak ve yok etmek için DNA ve proteinlerden oluşan örümcek ağı benzeri yapılara dönüşürler. Bu yapılara nötrofil hücre dışı tuzağı (NET) denir.
NET’ler enfeksiyonlara karşı etkili olabilir, ancak aynı zamanda vücuda zarar verebilirler. NET’ler, kan damarlarının iç yüzeyine yapışarak kan pıhtısı oluşumunu tetikleyebilirler. Ayrıca bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olarak otoimmün hastalıkları kötüleştirebilirler. Bu nedenle NETosis’i inhibe etmenin inflamasyonu azaltmak ve otoimmün hastalıkları tedavi etmek için potansiyel bir yol olabileceği düşünülmektedir.
Bugün JCI Insight’ta yayınlanan yeni bir araştırma, zencefil takviyesinin NETosis’i inhibe etmede yardımcı olabileceğini göstermektedir. Araştırma ekibi, sağlıklı gönüllülerden alınan nötrofilleri laboratuvarda NETosis’i tetikleyen çeşitli uyaranlara maruz bıraktı. Bazı gönüllüler yedi gün boyunca günde 20 mg gingerol içeren zencefil takviyesi almıştı. Gingerol, zencefile acılık veren ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülen bir bileşiktir.
Araştırmacılar, zencefil takviyesi alan gönüllülerin nötrofillerinin NETosis’e karşı daha dirençli olduğunu buldular. Zencefil takviyesinin nötrofil içindeki cAMP adı verilen bir kimyasalın seviyesini arttırdığı ve bu kimyasalın da NETosis’i inhibe ettiği gözlendi.
Çalışmanın kıdemli ortak yazarlarından Colorado Üniversitesi Anschutz Tıp Kampüsündeki Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü olan Kristen Demoruelle, MD, PhD, şöyle diyor: “Nötrofillerin anormal derecede aşırı aktif olduğu birçok hastalık var. Zencefilin NETosis’i dizginlemeye yardımcı olabileceğini bulduk ve bu önemlidir çünkü birkaç farklı otoimmün hastalığı olan kişiler için inflamasyonu ve semptomları tedavi etmeye yardımcı olabilecek doğal bir takviyedir.”
Çalışmanın diğer kıdemli ortak yazarı, Michigan Üniversitesi Romatoloji Bölümü’nde doçent olan Jason Knight, MD, PhD, şunları ekliyor: “Araştırmamız, ilk kez, zencefilin insanlardaki belirgin anti-inflamatuar özelliklerinin altında yatan biyolojik mekanizmaya dair kanıt sağlıyor. Aşırı aktif nötrofillerle savaştığı bilinen çok fazla doğal takviye veya reçeteli ilaç yok. Bu nedenle zencefilin halihazırda uygulanmakta olan tedavi programlarını tamamlayacak gerçek bir yeteneğe sahip olabileceğini düşünüyoruz. Amaç, insanların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak açısından daha stratejik ve kişiselleştirilmiş olmaktır.”
Araştırmacılar, bu çalışmanın zencefilin otoimmün ve inflamatuar hastalıkları olan hastalarda klinik deneyleri için fon sağlamak amacıyla kullanılmasını umuyorlar. Zencefilin lupus, romatoid artrit, antifosfolipid sendromu ve hatta COVID-19 gibi nötrofillerin aşırı aktif olduğu hastalıklarda inflamasyonu azaltmada etkili olup olmadığını görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.