COVID-19'un mental sağlık üzerindeki etkisi

Koronavirüs salgını, etkisinin mental sağlık üzerindeki tartışmaları kapsamlı bir şekilde başlattı. Küresel intihar oranları salgın sırasında sabit kalırken, özellikle kilitlenme sırasında ve sonrasında yaşanan, yani ideasyon veya hayatta kalan intihar girişimleri gibi ölümcül olmayan intihar davranışlarındaki özel etki henüz araştırılmamıştı.

Sant Pau Araştırma Enstitüsü (IR Sant Pau) Ruh Sağlığı Araştırma Grubu'ndan Dr. Víctor Serrano-Gimeno liderliğinde yürütülen yeni bir çalışma, kilitlenmenin ardından bu davranışlarda önemli bir artışın olduğunu ortaya koyuyor. The Lancet Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışma, Katalonya kohortundan alınan verileri analiz ediyor ve üç dönemi içeriyor: kilitlenme öncesi dönem (1 Ocak 2018 - İspanya'da kilitlenmenin uygulanması olan 14 Mart 2020'ye kadar); kilitlenme dönemi (14 Mart 2020 - 21 Haziran 2020 kilitlenme sona erene kadar); ve kilitlenme sonrası dönem (21 Haziran 2020 - 31 Aralık 2022).

Sonuçlar, 2018'in başından 13 Mart 2020'ye kadar olan dönemde ölümcül olmayan intihar davranışlarında hafif bir artış eğilimi, kilitlenme döneminde bir azalma ve kilitlenme önlemlerinden sonra %50.77'lik bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Bu sonuçlar, salgının nüfusun mental sağlığı üzerindeki uzun süreli etkisini vurguluyor. Dr. Serrano-Gimeno, "bu çalışma, Katalonya'da ölümcül olmayan intihar davranışlarının kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlıyor ve COVID-19 salgınının farklı evrelerinin dinamiklerini ortaya koyuyor" diyor.

Sıkı karantina sırasında başlayan ilk azalmanın, insanların intihar yöntemlerine daha az erişimi olması gibi nedenlerle açıklanabileceğini belirtiyor. Ardından kilitlenmenin sona ermesini takiben artan eğilim, sosyal izolasyon ve ekonomik zorluklar gibi karmaşık faktörlere işaret ediyor. Özellikle stratifiye edilmiş veri analizleri, kilitlenmenin gevşetilmesinin kadınlarda, özellikle 18 ila 30 yaş arası kadınlarda ve 18 yaşın altındaki çocuklarda ölümcül olmayan intihar davranışlarında önemli bir artışa neden olduğunu gösteriyor.

Bu sonuçlar, bu gruplara yönelik önleyici stratejilere ihtiyacın altını çiziyor. IR Sant Pau Ruh Sağlığı Araştırma Grubu Başkanı Dr. Maria Portella, bu çalışmanın önemine vurgu yapıyor: "Bu, pandemi sırasında mental sağlık hakkında şüphelenmemize neden olan şeyi nicelendiriyor. Bu, intihar eylemini bir kamu sağlığı temel unsuru olarak ele alan daha kapsamlı bir bakış açısının gerekliliğini ortaya koyuyor."

Onun için, "bu makale, pandemi sırasında alınan kararların çok daha uzun vadeli sonuçlarını vurguluyor. Bu durumu nicelendiriyor ancak aynı zamanda intiharın sadece psikiyatrik tanı konulmuş kişilerle sınırlı olmadığını gösteriyor. Ve bu çok önemli çünkü bu, intiharın çok daha geniş bir kamu sağlığı sorunu olduğunu gösteriyor."

Bu konuda, IR Sant Pau Ruh Sağlığı Araştırma Grubu'ndan araştırmacı Dr. Narcís Cardoner, pandemi sırasında diğer ülkelerin daha hoşgörülü kilitlenme önlemlerine sahip olduklarını belirtiyor. "Tıpkı fiziksel sağlığın çok önemli olduğu gibi, zihinsel sağlık olmadan sağlık olmadığına dair bir bakış açısını önereceğimizi düşünüyorum" diyor.

Sonuç olarak, "pandemi zaten zayıf olan bir toplum için ciddi bir stres testi oldu. Bu çalışma, bunu nicelendiriyor. Hepimiz zihinsel sağlığın kötü olduğu düşüncesine sahiptik. Ve burada bunu sayılarla doğrulayabiliyoruz. Durum, geliştiği gibi gelişti" diyor. Dr. Serrano ise "sonuçlar, büyük ölçekli sosyal olayların sonuçlarının derin olduğunu gösteriyor ve bu, sadece psikiyatriden değil, halk sağlığı perspektifinden ele alınmalıdır" diyor.

sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara baskılı poşet baskılı poşet cinsel sohbet