Jet Lag’in nedenleri ve çözümleri
Uzak yerlere seyahat etmek yeni deneyimler aramanın harika bir yoludur, ancak jet lag hoş olmayan bir yan etki olabilir. Yeni bir saat dilimine alışmaya genellikle yorgunluk, uyku zorluğu ve heyecan verici bir macerayı berbat bir yolculuğa dönüştürebilecek bir dizi başka sorun eşlik eder.
Jet lag, sirkadiyen sistem (vücudun iç saati) ile çevredeki ortam arasındaki farktan kaynaklanır. Yüzyılın başlarında bilim insanları, vücudun farklı şekillerde kalibre edilmiş birden fazla iç saate sahip olduğunu ve bu saatlerin birbirleriyle senkronizasyonu bozulduğunda jet lag benzeri semptomların ortaya çıkabileceğini fark etmeye başladılar. Bu çeşitli şekillerde olabilir ve yaşla birlikte daha yaygın hale gelir.
AIP Publishing’ten Kaos’ta, Northwestern Üniversitesi ve Santa Fe Enstitüsü’nden bilim adamlarından oluşan bir ekip, yaşlanmanın ve jet lag gibi aksaklıkların etkileri altında birden fazla dahili saat arasındaki etkileşimleri incelemek için teorik bir model geliştirdi.
Modern araştırmalar, sirkadiyen saatlerin vücuttaki hemen hemen her hücre ve dokuda mevcut olduğunu göstermiştir. Her biri kalibre etmek için kendi ipucu setine güvenir; Örneğin beynin saati güneş ışığına bağlıyken, çevresel organlar yemek zamanı ayarlanıyor.
Yazar Yitong Huang, “Kısa bir fotoperiyod sırasındaki sıcak hava veya gece yemek yeme (beyninizin dinlenmeye hazır olduğu sırada yemek yeme) gibi çelişkili sinyaller, iç saatleri karıştırabilir ve senkronizasyon bozukluğuna neden olabilir” dedi.
Bu noktada vücudun çeşitli iç saatlerinin birbirini nasıl etkilediği hakkında çok az şey biliniyor. Çoklu saatlerin muhasebeleştirilmesinin ilave karmaşıklığı, araştırmacıların basitleştirilmiş modeller kullanma eğiliminde olduğu anlamına gelir.
Huang, “Çoğu çalışma öncelikle belirli bir zaman işaretine veya tek bir saate odaklanıyor” dedi. “Çakışan zaman işaretleri altında birden fazla saatin senkronizasyonuna ilişkin anlayışımızda önemli boşluklar var.”
Huang ve meslektaşları farklı bir yaklaşım benimseyerek sistemler arasındaki bu karmaşık etkileşimi açıklayan matematiksel bir çerçeve oluşturdular. Modellerinde sirkadiyen döngülerin doğal ritimlerini taklit eden iki çift osilatör popülasyonu bulunuyor. Her osilatör diğerlerini etkilerken aynı anda benzersiz harici ipuçlarına göre ayarlama yapar.
Ekip, bu modeli kullanarak böyle bir birleşik sistemin nasıl bozulabileceğini ve etkiyi neyin kötüleştirebileceğini keşfetmeyi başardı. Sirkadiyen saatler arasındaki zayıf sinyaller ve ışığa karşı daha düşük hassasiyet gibi yaşlanmanın yaygın semptomlarının, sistemin bozulmalara karşı daha savunmasız olmasına ve iyileşmesinin daha yavaş olmasına yol açtığını buldular.
Ayrıca jet lag ve benzeri aksaklıklardan kurtulmayı hızlandıracak yeni bir yöntem buldular. Sonuçlara göre daha iyi uyumanın yolu mideden geçiyor.
Huang, “Yeni saat diliminde sabahın erken saatlerinde daha büyük bir yemek yemek jet lag’ın üstesinden gelmeye yardımcı olabilir” diyor. “Öğün programlarının sürekli değiştirilmesi veya geceleri yemek yenilmesi iç saatler arasında yanlış hizalamaya yol açabileceğinden önerilmez.”